skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Janko Gačnik in album njegovih fotografij iz prve svetovne vojne

Ob 120-letnici rojstva Janka Gačnika in 100-letnici soške fronte

Read more
Habent sua fata libelli (Nenavadna so pota knjig) 
 
Za Janka Gačnika sem prvič slišal pred mnogimi leti, ko mi je v Libeličah zdaj že pokojni Milan Zalesnik (1949–2011) pokazal zanimiv album fotografij, posnetih med prvo svetovno vojno. Povedal mi je, da je bil avtor fotografij in lastnik albuma Janko Gačnik, nekdanji Libeličan. Milan, njegova mama Marica in stara mama, bica Fana, so stanovali v Gačnikovi hiši v Gorčah, dokler si niso zgradili svoje. Menda se je k njim večkrat vračal iz Maribora, kjer je sicer živel z ženo Miro po letu 1951. Ob teh obiskih sta Milanova mama in bica skrbeli zanj, predvsem za njegovo prehrano, o čemer pričata dve zanimivi razglednici, ki ju je izdelal Gačnik sam. Na prvi je pogled na Libeliško polje, napisal jo je 16. septembra 1953. Na njej sporoča Milanovi mami Marici, kdaj bo prispel v Libeliče in kaj naj mu pripravi za prehrano. Na drugi je njegova domačija v Gorčah, poslal jo je 3. julija 1957 bici Fani in tudi na tej je podobno sporočilo. 
 
Leta 2004 je pritegnil mojo pozornost članek Kdo je bil Janko Gačnik v Ravenskih razgledih, predvsem zaradi razlage izvora imena Gačnikove poti na Ravnah na Koroškem, kjer je zdaj med drugim sedež ravenske občine. Tedaj sem se spomnil albuma in si ga pri njegovem lastniku ponovno ogledal – tokrat že bolje seznanjen z življenjem Janka Gačnika. Nato sem po Milanovi prezgodnji smrti leta 2011 na osnovi njegovega volila postal lastnik albuma. Ob stoletnici začetka prve svetovne vojne sem ga spet vzel v roke in ugotovil, da bo 12. februarja 2015 minilo 120 let od rojstva avtorja te dragocene zbirke fotografij. Ker sem o Janku Gačniku in njegovi ženi Miri vedel bore malo, sem se načrtno lotil proučevanja njunega življenja. Uspelo mi je najti mnogo zanimivih drobcev, iz katerih sem lahko sestavil življenjepis. Zdi se mi vredno, da s tem in z vsebino albuma seznanim širšo javnost. 
 
Franc Verovnik

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam