skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Jakob Avšič, predsednik ljubljanskega MLO in vojaški general

Jakob (Jaka) Avšič je bil rojen leta 24. aprila 1896 v Klečah, umrl pa je 2. januarja leta 1978 v Ljubljani. Izhajal je iz trdne kmečke družine z desetimi otroki. Po končani osnovni šoli na Ježici je odšel na gimnazijo v Ljubljano. Avšič je bil dejaven na mnogih področjih in zelo opazen v vojaško-politični in civilni sferi. Od maja 1951 do sredine julija 1953 je opravljal tudi župansko funkcijo v slovenski prestolnici.

 

Read more

Delovanje v civilni sferi

Jakob Avšič se je leta 1947 vojaško upokojil in postal poslanik FNRJ na Dunaju. Potem je bil minister za gozdarstvo Narodne republike Slovenije in predsednik MLO Ljubljana. Bil je ustanovitelj Konjeniškega kluba Ljubljana. Našel je lokacijo in vodil izgradnjo hipodroma v Stožicah ter bil soustanovitelj Konjeniške zveze Slovenije

Avšičev grob se nahaja na pokopališču v Stožicah pri Ljubljani. Pokopali so ga z vojaškimi častmi. Po generalu je imenovana Avšičeva ulica v Klečah. 

 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Gašper Hudolin

Keywords

ZNAMENITE OSEBNOSTI, MESTA, OBČINE, LOKALNA UPRAVA, 1945-1959, JUGOSLOVANSKA VOJSKA, SLOVENSKA VOJSKA, JEZIKOVNA POLITIKA

Published

30.05.2017 07:29

Modified

30.05.2017 07:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam