skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

J. Krajec nasledniki

Katoliško tiskovno društvo iz Ljubljane je po nakupu Krajčeve tiskarne le-to zaradi večje prepoznavnosti poimenovalo J. Krajec nasledniki in znatno zmanjšalo svoj tiskarsko založniški program. Read more
Predvsem so se kmalu prenehali ukvarjati z izdajanjem knjig, kar je slej ko prej pomenilo životarjenje nekoč velikega podjetja. Leta 1933 je podjetje dobilo zopet novo ime – Podružnica Jugoslovanske tiskarne v Ljubljani, med drugo svetovno vojno, januarja 1942, pa je edini še preostali delavec Jože Gajeta delavnico zaprl; le-ta je ostala nedotaknjena do kapitulacije Italije, ko so jo prevzeli partizani in kmalu preselili v Kočevski rog.
Žal se večidel opreme Krajčeve tiskarne ni ohranilo, kar pa na srečo ne velja za oba tiskalna stroja. Enega hranijo v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, drugi pa je, vsaj bil, razstavni eksponat v nekdanji tiskarni ČGP Delo v Ljubljani.  Krajčevi nasledniki, tj. Katoliško tiskovno društvo iz Ljubljane, so leta 1912 izdali obsežno brošuro s skoraj vsemi tiskarskimi črkami, okraski in simboli še iz Krajčevega obdobja. Tako lahko danes njihove odtise občudujemo vsaj na papirju, saj se jih ni ohranilo prav nič. Starejši Novomeščani vedo povedati, kako so v povojnih letih ljudje prosto vstopali v zapuščeno Krajčevo tiskarno na Rozmanovi ulici in odnašali ven knjige in sploh vse, kar je bilo možno odnesti. Do nedavna je bila stavba nekdanje Krajčeve tiskarne v samem mestnem jedru Novega mesta v zelo slabem stanju, sedaj pa je v prenovi. Velikemu mojstru črne umetnosti pa Novo mesto  nedvomno dolguje spominsko ploščo s sporočilom, da je v tej hiši delovala v slovenskem merilu zelo pomembna tiskarna in založba, ki je, ne nazadnje, proslavila tudi ime našega mesta. 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam