skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Izposojevalnica odrskih del

Ob koncu leta 1954 je bila pri Ljudski knjižnici Brežice ustanovljena Izposojevalnica odrskih del (IOD) za okraj Krško. Za gledališka dela je odgovarjal Branko Rueh, ravnatelj Glasbene šole Brežice, za dramska pa Savica Zorko (Kronika Ljudske knjižnice Brežice, 1945-1964). 

Read more

Za nakup temeljne zaloge dramskih in glasbenih del, ki so se vodila v posebni inventarni knjigi, sta prispevala Svet za kulturo in prosveto ter Odbor ljudske prosvete Brežice (Šebek, 1984). Veliko dramskih del so pretipkavali, saj jih drugače ni bilo moč dobiti. 

Igre so se izposojale proti varščini 200–500 din. Za igre, kupljene z denarjem Izposojevalnice odrskih del, se je vodila posebna inventarna knjiga. Denar izposojevalnine iger je bil voden posebej, ločeno od knjižnice (Kronika Ljudske knjižnice Brežice, 1945-1964). 

Številne dramske skupine prosvetnih društev in šol iz Posavja ter drugih krajev so prihajale po dramska besedila in nasvete za njihovo uprizoritev. Savica Zorko je namreč zelo dobro poznala dramska besedila in osnove režije za amaterska društva (Šebek, 2006). 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam