skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Izidor Trojar - Bežali smo pred fašisti

Vsebina predstavlja zgodbo Bežali smo pred fašisti, ki jo je napisal Izidor Trojar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali.

Read more

Pričevanje Izidorja Trojarja opisuje življenjsko pot družine Trojar iz Podbrda, ki je pred fašisti pobegnila na Jesenice. Po prvi svetovni vojni oče Viktor Trojar, po poklicu železničar, kot zaveden Slovenec v italijanskem Podbrdu ni dobil dela. S trebuhom za kruhom je leta 1926 preko vrha Bače odšel v Bohinj in na Jesenice, kjer je dve leti kasneje dobil službo na železnici. Takrat je za njim na Javornik prišla tudi družina. Med drugo svetovno vojno so očeta zaradi zdravstvenih težav premestili na lažje delo v Šentvid na Glini in Oberstdorf na Bavarskem. Od tam je pomladi 1944 prišel domov na dopust in ob povratku v bombnem napadu v Celovcu izgubil življenje. Dokument vsebuje tudi fotografije železniške postaje Podbrdo 30. avgusta 1926, razglednice Capue v južni Italiji, razglednice Oberstdorfa v Nemčiji ter fotografiji družine Trojar na Javorniku in njihovega stanovanja v hiši na nekdanji Obrtniški, današnji Kejžarjevi ulici na Jesenicah.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Izidor Trojar

Keywords

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

Published

27.12.2018 20:02

Modified

07.12.2018 18:35

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam