skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pesnik, pisatelj, publicist, rojen v Hotedršici.

Read more
Albreht se je rodil 7. maja 1893 v Hotedršici kot najmlajši izmed devetih otrok. O sebi je v pismu Janku Šlebingerju (uredniku Ljubljanskega zvona) napisal, da je bil kot otrok veliko bolan ter da je shodil šele s četrtim letom. Ljudsko šolo je najprej obiskoval na domači dvorazrednici ter še pol leta v Ljubljani, nato pa nižjo gimnazijo na II. Državni gimnaziji. Leta 1908 se je kot novic pridružil frančiškanom v Brežicah, za kar sam 'krivi' lastno sentimentalnost in melanholijo. Nato se je šolal na I. Državni gimnaziji do leta 1913.

V že omenjenem pismu sam pravi, da je pesniti začel že zelo zgodaj – kot sedemletni deček 'na čast svoji sestrični'. Prvo pesem pa je kot petošolec objavil v Angelčku, poleg tega je v gimnazijskih letih objavljal tudi v Vrtcu (psevdonim Gujeroš), a kot sam pravi »Stvari so vse brez literarne vrednosti.« Zaradi popravnih izpitov mature ne opravi, a vseeno odide v Gradec na izredni študij prirodoslovja.

Potem pa je prišel čas prve svetovne vojne in moral je k vojakom. Ker je bil težko ranjen, sej je s fronte kmalu vrnil in veliko časa preživel na zdravljenju po različnih bolnicah.

Poročil se je junija leta 1917 v Dol pri Borovljah, kjer je izkusil tudi temno usodo plebiscitarne Koroške. Tako je zašel tudi v novinarstvo. Poleg sodelovanja v redakcijah Jutra in Domovine je prevzel tudi uredništvo Grude.

Information

Categories

literature

Published by

Knjižnica Logatec

Author of the digital collection

Urška Orešnik

Keywords

Hotedršica, SLOVENSKA POVEST, SLOVENSKI PESNIKI

Published

14.09.2011 00:00

Modified

22.01.2019 08:07

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam