skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Iredentist Enrico Rocca

Med goriškimi judovskimi intelektualci, ki so se uveljavili v širšem italijanskem prostoru, je posebno mesto zasedel Enrico Lino Jaakov Biniamin Rocca, rojen v Gorici leta 1895.

Read more

Bil je bratranec goriškega filozofa C. Michelstaedterja ter prepričan italijanski nacionalist in iredentist že pred vojno. Zaradi vojne rane je ostal invalid do konca življenja. Med prvimi na Goriškem se je po koncu prve svetovne vojne vključil med borbene fašije (it. Fasci di combattimento), pozneje se je distanciral od fašističnega gibanja in se preživljal kot časnikar in pisatelj. Kljub fašističnim rasnim zakonom iz leta 1938 je skoraj neovirano opravljal svoj poklic, predvsem je bil znan kot gledališki kritik. Leta 1943 se je priključil protifašističnemu gibanju in sodeloval pri političnih oddajah na radiu v Neaplju. Kmalu po prihodu v osvobojeni Rim je 20. julija 1944 naredil samomor. Zapustil je svoj dnevnik, v katerem je poudaril moralno in politično kritiko rasističnega preganjanja in italijanskega vstopa v vojno.36

 

 

 

 

 

 

36 Podbersič, 2017, 221; Cedarmas, 1999, 51.

 

Index

Location

Show location

Information

Categories

culture
history

Author of the digital collection

Renato Podbersič

Keywords

Judje, Goriška, BIOGRAFIJE

Published

04.06.2019 05:43

Modified

04.06.2019 05:43

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam