skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Inkunabule - prvotiski (1475, 1497, ok. 1498)

Od 17. stoletja dalje je beseda inkunabula strokovni termin za prve tiskane knjige, nastale v času od leta 1455, ko je izšla znamenita Gutenbergova 42-vrstična Biblija, pa do konca koledarskega leta 1500.

Read more

Prvotiski so na naše ozemlje prihajali od sedemdesetih let 15. stoletja dalje, zlasti iz tiskarn v Nemčiji in Italiji. Njihova prvotna hranilišča so bile samostanske, cerkvene in plemiške knjižnice ter knjižnice nekaterih učenjakov in bibliofilov. Po razpustitvi samostanov v času jožefinskih reform so bili njihovi knjižni fondi preneseni v Dvorno biblioteko na Dunaju, v osrednje deželne knjižnice v Gorici, Celovcu in Gradcu ter v Licejsko knjižnico v Ljubljani.

Na Slovenskem je ohranjenih okoli 850 inkunabul, največ v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Vsebinsko prevladujejo dela s področja teologije, filozofije, prava, zgodovine in filologije, med leposlovnimi deli pa dela grških in latinskih klasikov ter humanistov. Dragoceni kulturni spomeniki pričajo o knjižni produkciji, o znanstvenih in literarnih dosežkih ter poglavitnih duhovnih tokovih časa, v katerem so nastali.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj hrani tri inkunabule. Gre za latinska teološka besedila, natisnjena v letih 1475, 1497 in ok. 1498. Knjige so v naše zbirke prispele leta 1948 z bogatimi fondi ptujskega Muzejskega društva:
-       Biblia (Benetke, 1475)
-       Bernardus Claravallensis: Sermones super Cantica canticorum (Govori o Veliki pesmi, Strasbourg, 1497)
-       Pelbartus de Temeswar: Stellarium Corone benedicte Marie virginis (Zvezdišče krone blažene Device Marije, s. l., ok. 1498)

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Published

25.11.2019 08:42

Modified

21.02.2020 13:34

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam