skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Imena dolin in vzpetin v občini Celje

Slovenija, z njo pa tudi občina Celje, je večinoma hribovita dežela, zato je naše gorsko imenoslovje precej bogato. Poimenujemo tudi veliko delov gorskega sveta, kakor so npr. prelazi, ozke doline, slemena in druge posebnosti, ki so povezane z alpskim in predalpskim, hribovitim svetom. Ker se nahajamo na prehodnem ozemlju med severom in jugom, vzhodom in zahodom, je razumljivo, da je tudi v oronimiji veliko predslovanskih imen (takšna imena imenujemo substratna), ki so jih kasnejši tuji jeziki v stoletjih po naselitvi samo še popestrili (takšna imena imenujemo adstratna). V pričujoči raziskavi me je zanimalo, katera so takšna imena v občini Celje in kaj pomenijo.

Celje leži v kotlini, ki je predvsem proti severu in jugu zamejena s hribi, za mojo raziskavo pa so prišle v poštev predvsem vzpetine na jugu, ker so del občine Celje. Ko sem zbirala gradivo za to raziskavo, pomagala sem si s specialkami Geodetskega zavoda Republike Slovenije v merilu 1 : 5000, sem bila presenečena, saj marsikatere vzpetine po imenu sploh nisem poznala. Presenetila me je tudi narečnost oziroma stara podlaga nekaterih imen. Narečni izgovor besed oziroma besednih zvez sem zapisala v oklepajih.

mag. Andreja Tkalec

Celotno nalogo si lahko ogledate tukaj. V fotogaleriji si lahko ogledate vsa imena s skrajšano razlago.

Location

Show location

Information

Categories

linguistics

Author of the digital collection

mag. Andreja Tkalec

Keywords

ETIMOLOGIJA

Published

12.02.2018 16:41

Modified

12.02.2018 16:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam