skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Herman Potočnik Noordung (1892-1929)

Herman Potočnik Noordung, eden izmed utemeljiteljev vesoljske tehnike, se je rodil 22. decembra 1892 v Pulju in umrl 27. avgusta 1929 na Dunaju, kjer je tudi pokopan.

Read more
Pod psevdonimom Hermann Noordung je leta 1929 (izšla je že oktobra 1928) je v Berlinu izdal knjigo Das Problem der Befahrung des Weltraums. Der Raketen-Motor (Problem vožnje po vesolju. Raketni motor), s katero je postal eden od utemeljiteljev vesoljske tehnike. V njej je razgrnil načrt za prodor v vesoljski prostor in za preživetje ljudi v njem. Veliko je izvirnih zamisli, mdr. za umetno težnost v naseljeni vesoljski postaji, tehnične rešitve vprašanj vesoljske medicine, pa tudi opozorilo na nevarnosti, ki jih prinaša napredek vesoljske tehnike. Delo je sklenil s filozofsko mislijo o samouresničenju človeštva, ki se bo dopolnilo šele s prenosom zemeljske kulture na druge planete v vesolju. Dosedanji dosežki vesoljske tehnike so večidel potrdili Potočnikove daljnovidne napovedi. Njegov raketni motor je predhodnik sodobnega reaktivnega motorja. Prav tako velja za izumitelja sinhrone orbite za geostacionarne satelite.

Avtor: Primož Premzl
  

Photo gallery

Location

Show location

Information

Published

21.08.2015 00:00

Modified

09.03.2016 09:38

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam