skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Gradnja gasilskega doma

Največji projekt PGD Podljubelj je bila gradnja gasilskega doma., ki je bila zaključena leta 1960. Read more
Pod vodstvom takratnega predsednika društva Janeza Ahačiča (»Dovjakov Žana«) je bil ustanovljen odbor za gradnjo. Priprave so trajale od leta 1957 do 1959. V mesecu avgustu se je gradnja začela in stavba je bila do zime že pod streho. Spomladi so se dela nadaljevala, 5. avgusta 1960 pa je bil objekt tudi predan svojemu namenu. Za gradnjo je bilo porabljenih 2.455.583 dinarjev. Ob tem je treba poudariti, da so ves les prispevali vaški posestniki, denarna sredstva pa poleg vaščanov še tržiške tovarne Lepenka, Runo, predvsem pa se je izkazala BPT. V veliki akciji med gorenjskimi gasilci pa je bilo zbranih še 43.750 dinarjev. Na občinski praznik leta 1960 je bil dom zgrajen in uradno otvorjen. Tri leta kasneje je bil k stavbi dograjen še sušilni stolp.
Poglejmo, kako priprave na pomemben projekt opisuje Tržiški vestnik:
V Podljubelju gasilci s požrtvovalnim prostovoljnim delom pripravljajo material za gradnjo gasilskega doma. Ker pa so prišli prebivalci te vasi do spoznanja, da je na vasi požarna varnost nujno potrebna, so priskočili na pomoč na kakršenkoli način tudi vsi ostali vaščani. Gasilci seveda vodijo te delovne akcije in organizacijo dela. Kakor vsako nedeljo tako so tudi v nedeljo organizirali delo za posek grmičevja, katerega bodo rabili za kurjenje apnenice, ki je že postavljena. Te akcije so se udeležili člani in članice PGD Podljubelj, Runo, SZDL, mladi zadružniki, z eno besedo vsi vaščani. Akcijo je vodil tov. Polajnar, ki je razporedil delo v gozdu. nekateri člani so delali na žagi, drugi pa so pripravljali opeko. Pohvale vredne so bile tovarišice, ki so vložile mnogo truda in močno pripomogle društvu k čimprejšnji dograditvi gasilskega doma v Podljubelju. Tako bo društvo, ki ima v svojih vrstah tako požrtvovalne člane, lahko z malenkostnimi stroški zgradilo lep gasilski dom, ki bo ponos vasi Podljubelj in vsej občini. Kljub temu ima članstvo redne vaje. Društvo naj bo vzgled še ostalim, ki gradijo ali obnavljajo svoje domove, da s svojimi rokami ustvarijo čimveč. Le tako se bo po naših vaseh povečala požarna varnost. (Tržiški vestnik : glasilo Socialistične zveze delovnih ljudi tržiške občine: Zavedajo se važnosti požarne varnosti in gasilske organizacije: let.: 7, št.: 20/21, 23. 3. 1961, št. 5, p.4.)
Končna ocena projekta je znašala 7.500.000,00 dinarjev. Gozdni posestniki so prispevali 79 kubičnih metrov lesa in opravili vse prevoze. Opravljenih je bilo preko 7000 ur prostovoljnega dela.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam