skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
V Zgornjem Tuštanju blizu Moravč stoji grad Tuštanj. Nemški izvor imena kraja in gradu se opira na geološko značilnost okolice, saj se imenujeta po kamnu lehnjaku (Tuffstein – tuf), verjetneje pa so tako imenovali kar moravški peščenjak. Grad je bil dograjen leta 1490, o čemer priča plošča z grbi lastnikov nad grajskim vhodnim portalom. Med leti 1667 in 1671 je tedanji lastnik Franc Bernard grof Lichtenberg staro grajsko stavbo prezidal ter oblikoval renesančno enonadstropno štiritraktno zasnovo dvorca. Read more
Današnja stavba ima tako pravokotno tlorisno zasnovo z značilnimi arkadnimi hodniki, ki oklepajo štirikotno dvorišče. Ob gradu stoji kapela sv. Janeza Nepomuka s poslikavami Franca Jelovška.

Lastništvo gradu je znano od leta 1610 dalje. V spomin krajanov se je najbolj vtisnila Maksimiljana Scaria, ki je grad prevzela leta 1847 skupaj z velikimi dolgovi. Njena ljubezenska zgodba z grajskim vrtnarjem Luko Pirnatom še danes navdihuje pisce dramskih del. Danes je grad v lasti družine Pirnat, potomcev Luke Pirnata ter njegove druge žene Ane Marijane Resnik.  

Grad Tuštanj je središče kulturnega življenja Zgornjega in Spodnjega Tuštanja ter širše okolice, saj v njem potekajo kulturni večeri, obnovljena pa je tudi poročna dvorana.


Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam