skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Arhitekturni razvoj grajske stavbe

Prvotni grad, pozidan v 12. stoletju (romanika), je imel obliko regularnega obodnega gradu, kastela, s palacijem, ščitnim plaščem in obzidanim dvoriščem s cisterno. V zahodnem delu so se nahajali gosposki bivalni prostori, na vzhodu notranje dvorišče s pomožnimi poslopji. Grajsko zasnovo so kasneje večkrat razširili in prezidali. V gotiki so severovzhodni del gradu dodatno utrdili s stolpom, katerega vogal se je delno ohranil vse do danes (Stopar, 2004).

Read more

Leta 1574 je grad, ki je imel v notranjosti pretežno leseno konstrukcijo, skoraj v celoti uničil požar. V naslednjih desetletjih je bil na novo pozidan kot dvonadstropno poslopje s tremi trakti in izpostavljenim zapornim stolpom na zahodu.

Čeprav je od nekdaj mogočnega gradu Rogatec ostalo bore malo, predstavljajo njegove ruševine pomemben element za identiteto kraja. Objekt je razglašen za nepremični spomenik lokalnega pomena, celotno območje gradu se obravnava kot arheološki rezervat.

 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Maja Mohorič

Keywords

GRADOVI, SREDNJI VEK, ARHEOLOGIJA, krajevna zgodovina, stare razglednice, DOMOZNANSKE ZBIRKE

Published

24.03.2021 12:18

Modified

23.03.2021 13:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam