skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Goriška kronika 1750-1775

Osemnajsto stoletje je, predvsem z reformami Marije Terezije, deželam avstrijske monarhije prineslo velike spremembe v upravni in cerkveni organizaciji, gospodarstvu ter šolstvu. Izbrano obdobje petindvajset let se morda ne zdi dolga doba, vendar ta čas Goriška beleži pomembne spremembe: ustanovitev nadškofije pripelje v Gorico prvega tiskarja, začetek goriškega vodovoda, Solkanec izda razpravo O nalezljivih boleznih, Gorica dobi prvi časopis.

Read more
Dogodki so povzeti iz rokopisa Cronaca di Gorizia (Kronika Gorice), ki ga hranimo v Goriški knjižnici. Rokopis je kronološki povzetek političnih dogodkov, statističnih podatkov, pogodb, zakonov, spominov itd., ki se nanašajo na Goriško območje ali so nanj vplivali. Zapisi segajo od prvih antičnih omemb današnje Goriške pa vse do leta 1911. Posebej so omenjeni dogodki v kmetijstvu, umetnosti in trgovini. Na prvi strani Kronike je naveden arhivist Alessandro Chiades, Goričan, rojen leta 1878, ki se je kot begunec prve svetovne vojne umaknil v Slovenj Gradec in tam leta 1915 umrl. Dogodki so prepisani iz različnih virov, med njimi iz knjig Giuseppa Domenica Della Bone, Carla Morellija de Schönfelda, Rudolfa Pichlerja, Giuseppa Formentinija, raznih goriških časopisov (Gazzetta Goriziana, Soča, Atti della I.R. Societa Agraria) in arhivskih dokumentov. Poleg Kronike Gorice hranimo v knjižnici tudi razne nevezane zapise in prepise, ki so avtorju najverjetneje služili kot vir za Kroniko.

Izbrane poudarke iz zgodovine Goriške dopolnjujejo podobe knjig, ki so v tem obdobju izhajale in jih hrani Goriška knjižnica.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Irena Tul

Contacts

Irena Tul

Keywords

Gorica, Goriška, Goriška knjižnica Franceta Bevka, KULTURNA ZGODOVINA, Nova Gorica, razstava

Published

27.06.2014 00:00

Modified

15.01.2019 13:28

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam