Map  
13. in 14. februarja leta 1916 so v strelskih jarkih vojaki priredili gledališko igro A. Medveda z naslovom Prvi april. Read more
Poveljnik vojaške enote ima zahtevno nalogo, kako zaposliti vojake, kadar ni vojaških akcij. Od samega dolgčasa v času zatišja prihaja do medsebojnih provokacij in nestrpnosti. Zanimivo, da je Zupančič svoje vojake zaposlil z dejavnostmi kulturnega značaja - poleg kompanijskega časopisa Pištolica in pevskega zbora še z dramsko predstavo.
Igro so priredili z namenom zbiranja denarnih prispevkov za goriške begunce. Zbrali so 375 K (kron). O igri je Zupančič napisal članek za časopis Slovenec, naslov članka pa je bil Naši junaški domobranci za goriške begunce. Objavil je imena darovalcev in fotografije, ki jih je posnel. V časopisu je tudi odgovor na članek, ki je zahvala Posredovalnice za goriške begunce vojakom na fronti.
Fotografije gledališke igre so zanimivost iz življenja v strelskih jarkih. Tako so se vojaki duševno razvedrili in zbrali prispevek za begunce iz krajev, kjer je potekala frontna črta.

Photo gallery

Location

Information

Keywords

AMATERSKO GLEDALIŠČE, prva svetovna vojna, Soška fronta

Published

05.02.2015 12:53

Modified

30.04.2015 12:43

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam