skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Glazerjeva knjižnica v UKM

Janko Glazer je bil knjigam zapisan vse življenje. Ob svojem profesionalnem knjižničarskem delu jih je zbiral, urejal in varoval tudi v svoji bogati osebni knjižnici, ki jo je pesnikova družina leta 2018 poklonila Univerzitetni knjižnici Maribor. Njena podoba in oprema sta istovetni kot v domačem okolju in nagovarjata obiskovalca v pesnikovem duhu.

Read more

V letu 2018 je Univerzitetna knjižnica Maribor pričela z uresničitvijo prenosa zapuščine osebne knjižnice Janka Glazerja iz njegove domače delovne sobe v Rušah v svoje prostore, z namenom ohranjanja kulturne dediščine, dostopne uporabnikom knjižnice in širši javnosti.

Z novo prostorsko pridobitvijo in ureditvijo Glazerjeve knjižnice je UKM od februarja 2019 bogatejša za knjižno in dokumentarno zapuščino in opremo  njenega dolgoletnega ravnatelja ter mariborskega kulturnika in pesnika. Ponovna postavitev osebne knjižnice Janka Glazerja v prostoru UKM skoraj v celoti sledi matični postavitvi knjižnice v njenem  prvotnem okolju, seveda z manjšimi prilagoditvami. S tem se tudi izpolnjuje namen oživljanja doslej osebne knjižnice. V novem okolju posebne zbirke bo Glazerjeva knjižnica zaživela kot javni prostor za manjše dogodke ali knjižne predstavitve, hkrati pa bo na voljo kot novi prostor, namenjen poglobljenemu študiju posameznikov ali manjših skupin.

Glazerjeva knjižnica v UKM danes zajema rekonstruirane vsebinske sklope, z izvorno opremo, ki nudijo bogat vpogled v predvsem domačo literarno produkcijo snovalčevega časa pri nas. Del gradiva sega tudi izven obdobja življenja Janka Glazerja in pripada prof. Alenki Glazer, saj je bilo pridobljeno po Glazerjevi smrti, ali pa ima vpisana posvetila ge. Alenki. Knjižnica tako danes v svojem obsegu izrisuje pogled na domačo in prevodno literaturo, s poudarkom na liriki. Izjemno obsežen je namreč delež slovenskih pesniških zbirk, ob njih pa ne gre prezreti tudi bogatega števila tekočih letnikov slovenske periodike: Ljubljanski zvon, Novi svet, Nova obzorja, Modra ptica, Sodobnost itd. Zastopana so zbrana dela slovenskih literatov, bogat ustvarjalni opus osebnega in družinskega prijatelja Pavleta Zidarja, opus izdaj Ivana Cankarja in drugih velikanov slovenske literature. Po deležu namreč liriki sledijo izbrani naslovi domače književnosti. Na policah najdemo monografije o umetnosti, prevode tujih romanov, razprave, bibliografije posameznikov, izdaje z domoznanskimi vsebinami s poudarkom na Rušah in Pohorju.

Kaj vse bo odstrlo rokopisno gradivo, korespondenca in razmišljanja iz rokopisnega dela Glazerjeve knjižnice, bo skrbnikom in raziskovalcem pokazal čas.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Gabrijela Kolbič

Keywords

KNJIŽNICE, ZASEBNE KNJIŽNICE, Glazer, Janko

Published

18.01.2019 12:55

Modified

18.01.2019 12:55

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam