skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Georgica curiosa aucta (1695)

Georgica curiosa aucta predstavlja vrhunec t. i. »hausvater« literature, posebne zvrsti literature, ki se je v 17. in 18. stoletju razširila zlasti v nemško govorečih deželah in je bila namenjena plemičem za uspešno vodenje domačega gospodinjstva, družine in zemljiške posesti. Avtor enciklopedično zasnovanega dela je Wolfgang Helmhard von Hohberg (1612–1688), avstrijski protestantski plemič, zemljiški posestnik in pisatelj.

Read more

Hohbergovo monumentalno delo, ki je prvič izšlo leta 1682 v Nürnbergu, obravnava zemljiško posest kot gospodarsko, socialno in pravno enoto. Ukvarja se z različnimi vprašanji s področja kmetijske ekonomije, gospodinjstva, pedagogike, medicine in veterine, zoologije in botanike, pa tudi z razmerji in odnosi med posameznimi člani gospodinjstva, kamor so zraven gospodarja, njegove žene in otrok, spadali še služabniki. Avtor je v besedilo vpletel vrsto zgodovinskih podatkov, med drugim opise okoliščin, ki so privedle do tridesetletne vojne (1618–1648), ki je za sabo pustila vsesplošno uničenje. Hohbergovo delo je vse do konca 18. stoletja služilo kot pomemben priročnik za vodenje kmetijskega gospodarstva in je veliko prispevalo k obnovi v vojni opustošenih posesti.

Knjižnica hrani nürnberško izdajo iz leta 1695. Knjižna rariteta je nekoč bila last medičarja Franza Wibmerja iz Ptuja. Vsebuje številne podatke o kmetijstvu in kmetijski tehnologiji v 17. stoletju in je pomembna za preučevanje družbene in kulturne zgodovine srednjeevropskega prostora.

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Published

25.11.2019 08:42

Modified

14.11.2019 11:57

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam