skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Gasilstvo v Kranju, Predosljah, Stražišču, Šenčurju in Vogljah

Leta 2009 je minilo 130 let od organiziranega gasilstva v Kranju. Tudi na Gorenjskem se je v drugi polovici 19. stoletja začutila potreba po aktivni obrambi pred požari in leta 1875 je v Škofji Loki nastala prva prostovoljna požarna bramba na Gorenjskem. Fototeka Gorenjskega muzeja hrani fotografije gasilskih društev iz Kranja, Primskovega, Stražišča pri Kranju, Šenčurja, Vogelj in Predoselj pri Kranju, medtem ko Zgodovinski arhiv Ljubljana, Enota za Gorenjsko Kranj hrani obsežen arhivski fond o gasilstvu v Kranju od njegovih začetkov. Read more
Minilo je več tisoč let, preden je človek odkril koristi ognja in ga začel uporabljati v koristne namene. Ljudje so se od nekdaj trudili, da bi imeli ogenj v oblasti, vendar jim to ni vedno uspevalo. Zaradi naravnih pojavov, kot je bil udar strele ali pa zaradi neprevidnosti so pogorele cele vasi, prizadeta pa so bila tudi mesta. Požarno varnost in delovanje požarne službe so urejali predpisi in tako je že leta 1792 izšel požarni red, ki je veljal tudi na Slovenskem. Med drugim je določal, da morajo biti hiše krite z opeko ali s skodlami in ne s slamo, kurjenje v podstrešnih sobah pa je bilo dovoljeno le, če so bile sobe zidane z opeko in so imele opečnata tla. V požarnem redu so bile določene naloge nočnih in požarnih čuvajev, način obveščanja o požarih (zvonjenje in bobnanje), vodnjaki so morali biti v dobrem stanju, v primeru požara so morali obrtniki odstopiti svoje konje in vsaka hiša je morala imeti na podstrehi kad vode, čebre in čebričke, da so domači lahko že sami pogasili nastajajoči požar.

Ob številnih požarih so ljudje začutili potrebo, da bi izboljšali obrambo pred njimi. Tako je sčasoma nastajala prostovoljna organizacija požarne brambe, ki se je pozneje preoblikovala in preimenovala v organizacijo prostovoljnih gasilskih društev. Leta 1879 je bila ustanovljena Prostovoljna požarna bramba v Kranju, leta 1898 je bilo ustanovljeno Prostovoljno gasilsko društvo Šenčur, leta 1899 Gasilsko društvo Voglje, leta 1902 Gasilsko društvo Stražišče, leta 1905 Prostovoljno gasilsko društvo Predoslje in leta 1922 Prostovoljno gasilsko društvo Primskovo.

Photo gallery

Information

Published by

Gorenjski muzej

Keywords

GASILSKA DRUŠTVA, gasilski domovi, Gasilsko društvo Kranj, Gasilsko društvo Predoslje pri Kranju, Gasilsko reševalna služba Kranj, GASILSTVO, Prostovoljno gasilsko društvo Kranj, Prostovoljno gasilsko društvo Primskovo-Kranj, Prostovoljno gasilsko društvo Stražišče, Prostovoljno gasilsko društvo Šenčur, Prostovoljno gasilsko društvo Voglje, Prostovoljno gasilsko in reševalno društvo v Kranju

Published

24.02.2011 00:00

Modified

24.04.2013 13:13

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam