skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

France Bevk – 130 let od rojstva in 50 let od smrti

V tvoj spomin je moje ime

V preseku: pregledna razstava o življenju in delu Franceta Bevka ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti

V Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica smo ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti pripravili pregledno razstavo o življenju in delu Franceta Bevka, saj tu hranimo velik del njegove zapuščine. Iz nje že desetletja spoznavamo pisatelja Bevka, predvsem pa človeka, Franceta Bevka.

Read more

Besedilo v nadaljevanju prinaša vsebine posameznih plakatov. V prvem delu je predstavljeno Bevkovo življenje, ki je mogoče malo manj poznano. Gre za vloge, naloge in okoliščine, ki so ga doletele ali si jih je sam izbral na življenjski poti, področja delovanja, ki imajo, razen izjemoma, le malo skupnega s pisateljevanjem. V drugem, bistveno daljšem delu, je predstavljeno njegovo ustvarjanje, ki je kakorkoli povezano s pisano besedo. Vajeni smo ga kot mladinskega pisatelja in prozaista, čemur je namenjen večji del plakatov, vendar je tudi urejal revije, prevajal in prirejal tuja dela, pesnil ...

Kako je zmogel, kje je našel čas in navdih, je v nekem pogovoru tudi sam razkril: »Pišem po pet do šest ur na dan, če pa je nujna potreba, tudi do deset. Še ob nedeljah si ne privoščim pravega počitka. Če ne pišem, - čitam, razglabljam in snujem. /…/ Snovi mi ponuja s svojo darežljivo roko moje razgibano življenje, polno doživetij.« Vir: Širok, Albert, 1940/41: France Bevk, Naš rod 6/12. 161

Razstavo smo otvorili 3. septembra 2020, postavljena pa bo do decembra 2021.

Če si jo boste lahko ogledali v živo, boste bogatejši še za dve izkušnji: na ogled je nekaj njegovih osebnih predmetov, večino jih hranimo v Goriški knjižnici, ter razstava za otroke, kjer smo Bevka predstavili poenostavljeno, krajše, informativno in tudi bolj zabavno. Ob snovanju razstave smo spoznali, kaj vse je bil, in le ena beseda ga prav opiše: multipraktik. Privoščili smo si jo tu, sploh, ker jo dopušča Slovar slovenskega knjižnega jezika.

Vabljeni k branju in spoznavanju Franceta Bevka.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Goriška knjižnica

Keywords

France Bevk, pisatelj, razstava, Goriška knjižnica Franceta Bevka

Published

30.12.2020 17:02

Modified

30.06.2021 11:21

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam