skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Franc Skaza - narodni buditelj

Vse za vero, omiko in domovino

V šestdesetih letih 19. stoletja se je pospešeno začela prebujati narodna zavest tudi na Štajerskem, kajti po mestih in trgih, kjer so pretežno živeli Nemci in nemško govoreči Slovenci, so prevladovale nemške šole. Nemščina se je uporabljala tudi po uradih. Slovenščina je bila materinščina kajžarjev, dekel in hlapcev. Takšne razmere so povzročile prebujanje narodne zavesti, ki so jo začeli širiti slovenski akademiki z organiziranjem političnih shodov, ustanavljanjem društev, čitalnic in slovenskih časopisov, kjer so Slovence ozaveščali in jim dvigovali nacionalno samozavest. Poleg slovenskih časopisov so nastajale tudi slovenske šole, kjer se je uveljavil slovenski jezik.

Read more

Prebujanje narodne zavesti Šmarčanov

Franc Skaza je kot zavedni Slovenec navezoval stike s slovenskimi domoljubi, se udeleževal raznih srečanj, odločno se je boril proti germanizmu in s svojo močjo, ki jo je imel tudi zaradi svojega premoženja, začel uresničevati svojo idejo. Njegov cilj je bil Šmarje pri Jelšah rešiti pred nemškutarsko buržuazijo, ki se je nevarno širila. V Mariboru se je spoprijateljil z Antonom Tomšičem, urednikom časnika Slovenski narod, ki ga je spoznal z dr. Josipom Vošnjakom. Franc Skaza je v zavednem rodoljubu začutil priložnost za hitrejši narodnostni napredek in ga v Šmarje povabil za okrajnega zdravnika, obljubil pa mu je tudi mesto načelnika.

Dr. Josip Vošnjak v Šmarju

S prihodom dr. Josipa Vošnjaka v Šmarje leta 1870 so se začeli vrstiti pomembni dogodki, v katere je bil vključen tudi Franc Skaza. Dr. Josip Vošnjak je dobil mesto okrajnega zdravnika na volitvah okrajnega odbora, 11. maja 1870 pa so ga izvolili tudi za načelnika okrajnega zastopa, saj se je Franc Skaza načelništvu zaradi bolehnosti odpovedal. Takrat je bil župan občine trg Šmarje Anton Nagy, nekdanji lastnik dvorca Jelšingrad. Dr. Josip Vošnjak je bil v obdobju službovanja v Šmarju tudi poslanec v štajerskem deželnem zboru, politično aktiven v času oblikovanja slovenske narodnostne identitete je pripomogel k prebujanju narodnostne zavednosti tudi med Šmarčani.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Mateja Žagar

Keywords

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Published

18.01.2019 12:15

Modified

18.01.2019 11:45

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam