skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Hiša na Kolodvorski cesti 2 v Domžalah pripoveduje svojo zgodbo: Read more

"Graditi me je začel Franc Klemen leta 1938, dograjena pa sem bila leta 1940. V Domžale se je preselil iz Vnanjih Goric pri Brezovici z ženo Frančiško.

Parcelo, na kateri stojim, je kupil, ker se je nahajala v samem centru. Po poklicu je bil fotograf, zato je bila lokacija zelo ustrezna za razvoj obrtne dejavnosti. Stranke so bile iz Domžal in okolice. Fotografirale so se za osebne dokumente, poroke, razne obletnice, birme in obhajila.

Pri gradnji je uporabljal naslednje vrste materialov: beton za kletne prostore (betonska plošča je bila armirana, kar je bila redkost v tistih časih), opečne zidake za etaže, les za stropove, opečne strešnike za streho, ki je dvokapnica. Stene so debele 40 cm. Ogrevanje je bilo klasično – s kamnini in štedilnikom na trda goriva.

Pritličje je služilo obrtni dejavnosti, v etaži so bili stanovanjski prostori, podstrešje pa je bilo prazno.

Proti koncu druge svetovne vojne, 27. februarja 1945, sem bila precej porušena zaradi bombnega napada, v katerem je Franc Klemen izgubil življenje. Pohištvo in predmeti v hiši so bili skoraj v celoti uničeni. Na srečo pa se je ohranil Francov fotoaparat. Leta 1965 je bila napeljana centralna kurjava, kmalu kasneje pa posodobljena kopalnica. Leta 2001 si mi v celoti prenovili ostrešje in kritino, sicer pa je moj tloris ostal skoraj nespremenjen.

Njegova žena Frančiška Klemen je ostala sama z dvema hčerkama: Fani (4 leta) in Frideriko (8 mesecev). Po opravljenem mojstrskem izpitu in popravilu hiše, je nadaljevala z obrtno dejavnostjo. Kasneje se je poročila s Pavlom Rotarjem iz Črnuč, ki se je priučil fotografiranja. V vseh letih njunega skupnega dela sta imela dva pomočnika.

Ko se je Frančiška Klemen upokojila okoli leta 1978, je obrtna dejavnost prenehala.

Po smrti moje druge lastnice Frančiške Klemen leta 1982, je lastnica postala njena starejša hči Fani, poročena z Marijanom Obreza. Rodili sta se jima dve hčerki: Irena in Nataša.

Irena Obreza Hafner ima dve hčerki: Aleksandro in Viktorijo, ki sta vnukinji Fani in Marijana Obreza ter pravnukinji Franca in Frančiške Klemen. Vse tri velikokrat pridejo na obisk na Kolodvorsko 2."

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam