skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Fotograf in podjetnik Peter Naglič

V letu 2019 obeležujemo 60 let smrti Petra Nagliča, fotografa ter ščetarskega mojstra in tovarnarja iz Šmarce pri Kamniku. Njegova zanimiva in vsestranska ustvarjalna pot predstavlja dodano vrednost v več pogledih.

Read more

Peter Naglič se je rodil 26. junija 1883 v Šmarci pri Kamniku v družini, ki se je že dve generaciji ukvarjala s ščetarsko obrtjo. Tudi sam se je v Gradcu izšolal za ščetarskega mojstra. Po očetovi smrti leta 1922 sta skupaj z bratom Karlom prevzela obrt in podjetje preimenovala v Tovarna Brata Naglič. V dveh desetletjih je njuno podjetje postalo eno izmed vodilnih v ščetarski panogi na tedanjem slovenskem območju.

Peter Naglič je bil zanimiv in vsestranski človek, ki se je udejstvoval na različnih področjih. Bil je član kulturno-prosvetnega in kmetijskega društva v Šmarci, aktiven je bil v telovadnem društvu Orel, rad je hodil v hribe. Bil je veren človek, pogosto se je udeleževal romanj. Romal je tako v bližnje kraje, kot tudi v oddaljene, vse do Jeruzalema. Ljubiteljsko se je ukvarjal s petrografijo – zbiral je kamnine s svojih potovanj in izletov. Zanimalo ga je vse, kar je dišalo po tehniki, predvsem pa je bila njegov največji hobi in strast fotografija, ki ji je posvetil največ svojega prostega časa. Fotografske izobrazbe sicer ni imel, a je sledil razvoju fotografske tehnike in z zanimanjem prebiral tedaj dostopno fotografsko literaturo. Rojen je bil ravno v obdobju, ko je s  tovarniško izdelanimi suhimi fotografskimi ploščami, po letu 1880 v fotografiji nastopilo novo obdobje. Fotografiranje je postalo lažje, cenejše in hitrejše, kar je povečalo dostopnost širšemu krogu tehničnih navdušencev in k fotografiranju privabilo številne amaterje. Čeprav je bil amaterski fotograf, je v svojem začetnem fotografskem obdobju precej fotografiral po naročilu in fotografije tudi prodajal. S fotografijo se ni nikoli preživljal, njegov primarni vir za preživetje je bilo vedno ščetarstvo. Peter Naglič je umrl v Šmarci pri Kamniku 28. julija 1959.

Avtoportreti spodaj so razvrščeni kronološko, po času nastanka.

   

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

culture
economy

Author of the digital collection

Matjaž Šporar

Keywords

FOTOGRAFIJA, tovarna, OBRT, Naglič, Peter

Published

28.06.2019 10:33

Modified

12.08.2019 11:00

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam