skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Zvonimir Kamenar se je rodil 4. maja 1939 v Sušaku pri Reki na Hrvaškem. Leta 1960 je končal Šolo za uporabno umetnost v Zagrebu, oddelek za industrijsko oblikovanje. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu in leta 1964 diplomiral v razredu profesorja Vanje Radauša. Od leta 1965 deluje kot svobodni umetnik. Sodeloval je na številnih mednarodnih kiparskih simpozijih: Dubrova – Labin, Reana del Rojale v Italiji, Ravne na Koroškem itn. Študijsko je potoval v Italijo, Francijo, Anglijo in na Nizozemsko. Izdelal je mnogo portretov znanih osebnosti na Hrvaškem in več javnih spomenikov na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Sloveniji. Je dobitnik odkupne nagrade natečaja za spomenik umrlim v vseh vojnah v Opatiji leta 1996, nagrade mesta Reke in mnogo drugih. Kot član skupine Sila-Kamenar-Bralić je sodeloval pri številnih urbanističnih in arhitekturnih projektih, nekaj let je deloval tudi kot scenograf in kostumograf v Lutkovnem gledališču na Reki. Razstavljal je na več sto skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja na Reki. 

 

Read more

ZVONIMIR KAMENAR

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1981

jeklo / steel

465 x 383 x 247 cm

krožišče, Ravne / roundabout, Ravne

Slikar in kipar Zvonimir Kamenar z Reke je v drugi polovici sedemdesetih let z uspehom razstavljal fragmentarno razklenjene, ekspresivno dramatične in v bronu oblikovane organske forme. »Živa oblika«, ki stoji v osrednjem krožišču pred vhodom v železarno je bolj umirjena in konstrukcijsko čistejša, kljub temu pa je ohranila vse značilnosti in elementarni naboj Kamenarjevega kiparskega jezika: problematiko odnosa lupine in jedra ter razprtih kiparskih mas, dialog pozitivnega in negativnega volumna ter nemiren obris, ki v krožni vožnji ponuja zanimive in atraktivne poglede na plastiko iz različnih zornih kotov.

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Marko Košan

Keywords

KIPARSTVO, URBANIZEM

Published

05.12.2016 13:00

Modified

01.12.2016 11:28

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam