skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Barna von Sartory se je rodil leta 1927 v Pecsu na Madžarskem. Leta 1950 je diplomiral iz arhitekture, leta 1961 pa še iz kiparstva. Samostojno je razstavljal v Avstriji, Nemčiji, na Češkem in Slovaškem. Redno se je udeleževal mednarodnih kiparskih simpozijev: leta 1962 v Berlinu v Nemčiji, leta 1963 v St. Margarethnu v Avstriji, leta 1966 v Vyšne Ružbachy na Češkem, leta 1967 v Ostravi na Češkem, leta 1968 v Proctorju v Vermontu, ZDA. Med ustvarjanjem skulpture na Ravnah na Koroškem leta 1970 je poučeval eksperimentalno oblikovanje okolja na Državni akademiji za grafiko, tiskarstvo in oglaševanje v Berlinu. Sicer avstrijski državljan, od leta 1999 vodi umetniško hišo Barna von Sartory v kraju Grimme pri Brüssowu v pokrajini Uckermark v severovzhodni Nemčiji.

Read more

BARNA VON SARTORY

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1970

jeklena pločevina in traverze / steel plates and crossbeams

300 x 1600 x 250 cm

Plavalni center, Ravne / Swimming Recreational Centre, Ravne

 

»Mostovna« konstrukcija skulpture z nenavadno industrijsko estetsko formo simbolno poudarja tehnološke značilnosti jekla, osrednjega gradbenega materiala industrijske dobe. Monumentalne traverze ilustrirajo bistvo konstrukcijskih možnosti jeklenega gradiva, »aplikativna« izvedba na okroglih vodilih ter vizualno počrtovanje inženirskih detajlov (vijaki) plastični objekt namenoma približujejo področju industrijskega dizajna. Z lokacijo pri križišču poti »most« navidezno povezuje čečovsko teraso z vzpetino z grajskim in športnim parkom.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Marko Košan

Keywords

KIPARSTVO, URBANIZEM

Published

05.12.2016 13:00

Modified

01.12.2016 07:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam