skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Evangeličanska cerkev Puconci

Prva Evangeličanska cerkvena občina po izdaji Tolerančnega patenta (1781) je bila ustanovljena v Puconcih leta 1783, kar je imelo in ima še danes neprecenljivi pomen za evangeličane v Prekmurju.

Read more

V začetku so se božje službe opravljale v odstopljenem gospodarskem poslopju, vendar le do druge adventne nedelje leta 1784, ko je bila cerkev dokončana in tudi blagoslovljena. Zgradili so jo na zemljišču, ki ga je za ta namen podaril grof Battyányi, zraven pa še šolo in župnišče. Prva cerkev je bila precej manjša kot tudi skromnejša od sedanje. Povečali so jo v letih 1855/56, ko so postavili tudi nov oltar, kor, predelali in povečali prižnico in nabavili dvomanualne orgle. Velikega dela so se lotili zopet leta 1909, ko je bila cerkev v notranjosti in zunanjosti renovirana, razen oltarja in prižnice pa je bila nakupljena tudi vsa ostala oprema. Sedanje župnišče je bilo sezidano v letih 1922/23, let 1933 pa je bil postavljen tudi spominski steber na mestu, kjer je bila leta 1783 prva božja služba. V naslednjih letih so bila opravljena še razna obnovitvena dela.

Literatura:

Balažic, E.: Zgodovina puconske cerkvene občine: posvečeno 220-letnici cerkvene občine. Puconci: Evangeličanska cerkvena občina Puconci, 2003.

Kerčmar, V.: Evangeličanska cerkev na Slovenskem. Murska Sobota: Evangeličanska cerkev v Sloveniji, 1995.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

culture
religion

Author of the digital collection

Klaudija Sedar

Keywords

CERKEV, Prekmurje, prekmurski evangeličani

Published

11.04.2018 11:35

Modified

10.04.2018 12:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam