skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Evangeličanska cerkev Murska Sobota

Evangeličanski verniki iz Murske Sobote so po Tolerančnem patentu (1781) spadali pod puconsko cerkveno občino, so pa stoletje kasneje zaradi naraščanja števila evangeličanov že začeli premišljevati o samostojni cerkveni občini.

Read more

Prvotne težave glede zemljišča je rešil krčmar Janoš Kohler, ki je kupil zemljišče v najlepšem delu mesta in ga takoj naprej prodal evangeličanskim vernikom. Ti so obstoječe gumno prezidali, si uredili molilnico in poklicali kaplana. Naslednji podvig je bil nakup sosednje hiše z zemljiščem, kjer so leta 1892 sezidali evangeličansko šolo in poklicali učitelja-kantorja. In potem samostojna cerkvena občina leta 1900 kot osma po vrsti, medtem pa so že skrbno zbirali sredstva za gradnjo cerkve. Najprej je bilo leta 1907 zgrajeno župnišče, leta 1909 položen temeljni kamen za cerkev, že v naslednjem letu pa je stala tudi cerkev v novogotskem stilu, prav tako je bila molilnica prezidana v šolo z dvema učilnicama.

V verskem življenju cerkvene občine je od samega začetka imelo pomembno vlogo Farno žensko društvo, ustanovljeno leta 1900. Sodelovalo je pri vseh cerkvenih svečanostih, pomagalo pri različnih aktivnostih in tudi s finančnimi sredstvi. Tudi cerkvena občina je bila od začetka vsestransko aktivna, tako je npr. leta 1921 podarjeno hišo preuredila v evangeličanski dijaški dom, čez nekaj let pa se je skupaj z ostalimi cerkvenimi občinami odločila za gradnjo novega dijaškega doma z namenom, da pomagajo predvsem dijakom iz oddaljenih krajev pri njihovem šolanju. Že leta 1926 je bil dokončan in predan svojemu namenu, kar je bila izredno velikodušna poteza cerkvene občine, saj je bilo na ta način mnogim uka željnim s podeželja omogočen intelektualni razvoj v objemu novega doma.

Literatura:

Hari, T.: Zgodovina evangeličanske cerkve v Murski Soboti: (s kratkim pregledom zgodovine protestantizma v Prekmurju): ob 110-letnici murskosoboške evangeličanske molilnice, 100-letnici evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota in 90-letnici murskosoboške evangeličanske cerkve. Murska Sobota: Evangeličanska cerkvena občćina, 2000.

Kerčmar, V.: Evangeličanska cerkev na Slovenskem. Murska Sobota: Evangeličanska cerkev v Sloveniji, 1995.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

culture
religion

Author of the digital collection

Klaudija Sedar

Keywords

CERKEV, CERKVENA ZGODOVINA, prekmurski evangeličani

Published

11.04.2018 11:35

Modified

10.04.2018 12:33

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam