skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Evangeličanska cerkev Moravske Toplice

Verniki iz Moravskih Toplic so se v želji, da bi ustanovili samostojno cerkveno občino, prvič zbrali leta 1887, vendar so potrebovali še podporo sosednji vasi, saj so bili sicer premajhni za tovrsten podvig.

Read more

V naslednjem letu (1888) so se tako sestali verniki iz treh vasi (Moravskih Toplic, Tešanovcev in Vučje Gomile), v takratni evangeličanski šoli, ki je bila ustanovljena leta 1855. Eden ključnih dogovorov je bil nakup dvorca »Ernuszt« s pripadajočim zemljiščem v Moravskih Toplicah. Prevzem kupljene posesti sega v leto 1889, vendar tedaj še kot filiala Puconcev, je pa gmajna že začela voditi matične knjige. V prihodnjih letih so bile vse sile usmerjene v preureditev dvorca v cerkev, župnišče, šolo in učiteljsko stanovanje. Velika želja se je izpolnila leta 1893, s čimer se je moravska filiala tudi dejansko osamosvojila kot sedma po vrsti in postala matična cerkvena občina. Ni pa bila še samostojna, saj ni imela rednega duhovnika. Uredilo se je tudi to, tako da so Moravci/Moravske Toplice postale leta 1899 samostojna cerkvena občina.

Preurejen dvorec pa vendarle ni bil najbolj primeren za cerkev, prav tako ne za šolo in stanovanje, zato se je leta 1913 začelo razmišljati o gradnji nove cerkve. Toda načrte je prekrižala prva svetovna vojna, so se pa po vojni verniki odločili, da k obstoječi cerkvi sezidajo stolp. Ta je bil dograjen leta 1925, tri leta kasneje pa nameščena še stolpna ura. Nadaljnje cilje je zatem omogočila še druga svetovna vojna, po koncu so tako zgradbi cerkve in župnišča delno renovirali, elektrificirali, vendar pa je bil dvorec vseeno v zelo slabem stanju. Novogradnja je bila tako več kot potrebna. Iz dela porušenega dvorca je bilo najprej leta 1958 zgrajeno župnišče, leta 1962 pa dokončana še cerkev, blagoslovljena in predana svojemu namenu.

Literatura:

Kerčmar, V.: Evangeličanska cerkev na Slovenskem. Murska Sobota: Evangeličanska cerkev v Sloveniji, 1995.

Skalič, G. Evangeličanska župnija Moravske Toplice. V edinosti: ekumenski zbornik, letn. 51 (1996), str. 67-69.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

culture
religion

Author of the digital collection

Klaudija Sedar

Keywords

CERKEV, CERKVENA ZGODOVINA, prekmurski evangeličani

Published

11.04.2018 11:35

Modified

10.04.2018 12:32

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam