skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Elektrarna Žalec je bila ustanovljena leta 1911 kot družba z omejeno zavezo. Pred tem je nekaj elektrike proizvajala že Lorberjeva elektrarna.

Read more
Družbo so ustanovili z namenom, da bi ustanovila elektrarno Žalec, ki bi proizvajala in prodajala električno energijo za razsvetljavo, moč in kurjavo v trgu. Svoj delež je kot soustanoviteljica prispevala tudi mestna skupnost, da si je s tem zagotovila cenejšo elektriko za cestno razsvetljavo. Načelnik je bil Fran Roblek, njegov namestnik Nikolaj Kočevar, Josip Širca je bil blagajnik, Vilko Kukec pa tajnik. Prvotno je elektrarna delovala na dizelski motor. Napeljava je bila 110-voltna na enosmerni tok. Tarifa za hektovatno uro razsvetljave je bila osem vinarjev. Za likalnike in elektromotorje so zaračunavali višjo ceno. V času prve svetovne vojne je bila prava »energetska kriza«, saj jim je primanjkovalo plinskega olja za delovanje, zato so varčevali tudi tako, da so odklopili eno fazo in omejili uporabo velikim uporabnikom. Leta 1920 so elektrarno posodobili ter preuredili napeljavo in centralo na izmenični tok. V začetku 30-ih let 20. stol. so sklenili spremeniti napetost s 110 na 220 voltov. Pred drugo svetovno vojno so osvetljevali celoten trg in na električno omrežje priključili novozgrajene hiše v Žalcu. Leta 1946 je bila Elektrarna v Žalcu podružbljena.
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Published

21.12.2018 09:25

Modified

20.12.2018 09:06

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam