skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Dvorec Tabor, Weichselstätten

V sotočju Tesnice in Hudinje v Višnji vasi pri Vojniku stoji dvorec Tabor (Weichselstätten), ki ga je po letu 1524 pozidal vitez Jurij Lindeški. Lindeški so imeli v krškem feudu posest v Višnji vasi (5 kmetij in mlin) že leta 1467. Prvotno dvonadstropno poslopje pravokotnega tlorisa z okroglimi vogalnimi stolpi so nato imeli Žička kartuzija (od leta 1540, verjetno v zastavni lasti), Hans pl. Dietrichstein (od leta 1547), Moritz pl. Welzer-Eberstein z Lemberga (kupil ga je leta1601) in celjski meščan Štefan Sibenitschki (od leta 1603). Read more
Leta 1582 je omenjen Schloss Weichselstätten. Leta 1638 je Jurij Sibenički prodal Sitz Weizelstetten Matiji Gačniku pl. Schlangenburgu z Dobrne, nato ga je s poroko z Rozino Gaitschnigg pridobil poštni mojster v Celju Ditrik pl. Diennersberg (leta 1649, takrat je posest omenjena kot Gut Weizelstetten), leta 1784 pa je baron Marija Jožef Diennersberg prodal Tabor Johannu Michaelu Tschitschegu iz Vitanja. Leta 1802 je Tabor kupil Ignacij Pavel pl. Ressningen, ki je stavbo temeljito prezidal. Po letu 1852 so Tabor imeli neki pl. Gyergey, nato baron Jurij Friderik Sokčevič, leta 1891 je omenjen Leon Zoege pl. Manteuffel, med letoma 1885 in 1917 je Tabor imel Friderik Berdajs, posestnik iz Litije in lastnik Čreteža pri Mokronogu, pred drugo svetovno vojno je dvorec posedovala grofica I. Neuhaus, donedavna (1999) pa so bila v zanemarjenem in vsak dan bolj razpadajočem poslopju socialna stanovanja. Današnjo podobo je Tabor dobil v začetku 18. stoletja, ko so na sprednje in zadnje pročelje prvotne stavbe pozidali prizidka, kar je stavbo spremenilo v mogočno trinadstropno 3 x 3 osno poslopje kvadratnega tlorisa, s stolpi, ki sedaj polkrožno izstopajo iz stranskih pročelij, baročnim kamnitim portalom in več starimi okni s kamnitimi obrobami. V več sobanah je ohranjena baročna štukatura. Leta 1742 je omenjena grajska kapela sv. Družine. Stavba je zidana iz kamna, zidovi so debeli nad en meter.

Leta 2002 je dvorec Tabor z okolico in žago kupil Balant Marjan iz Naklega in pričel s prepotrebno prenovo. V letu 2005 dvorec zopet menja lastnika, ko ga kupi sedanji lastnik Matjaž Založnik iz Lindeka.

Več o dvorcu in fotografije na spletni strani dvorca www.dvorec-tabor.si in na http://www.gradovi.net/

Photo gallery

Information

Published

05.12.2013 00:00

Modified

27.11.2014 17:19

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam