skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Breda Pogorelec in Jože Koruza o slatenskih pesmih

Breda Pogorelec in Jože Koruza ugotavljata, da rokopisa nista zapis ljudskih pesmi, ampak sodita v umetno posvetno pesništvo, kar je za omenjeno dobo zaradi redkosti ohranjenih posvetnih zapisov slovenščine velika dragocenost. Ne samo da nista zapis ljudskih pesmi,  Jože Koruza domneva, da sta celo vplivali na kasnejše ljudske pesmi podobnega žanra. Kar se tiče jezika in načina zapisovanja, pa se naslanjata na protestantsko knjižno normo. 

Read more

Jože Koruza v zaključku svoje razprave naniza nekaj literarnozgodovinskih vprašanj, na katera bi bilo še potrebno odgovoriti v zvezi s slatenskima pesmima, in sicer gre za vprašanja o izvoru oziroma pobudah, iz katerih sta pesmi nastali, o morebitnem uprizarjanju Ene Lepe Peishmi ad eniga Peianiga Mosha jnu Shene zaradi njene dialoškosti ter za vprašanje o  vplivu grajskega življenja na kulturno podobo podeželja, saj pesmi izpodbijata mnenja, da so bili fevdalci na naših tleh nekaj tujega, Slovencem neprijaznega, in da je bilo nemogoče, da bi v takšnem okolju nastala kakšna slovenska verzifikacija.

Navedena vprašanja so v poznejših letih ostala neodgovorjena, saj se po letu 1974 ni nihče več lotil sistematične raziskave dveh pesmi iz slatenskega urbarja.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Published by

Knjižnica Litija

Author of the digital collection

Stanka Sirk

Keywords

PRIPOVEDNE PESMI, graščina Slatna, ROKOPISI, URBARJI

Published

19.02.2018 12:50

Modified

19.02.2018 12:48

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam