skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Družina Ježovnik

Ob koncu prejšnjega stoletja in v obdobju med obema vojnama je bila družina Ježovnik ena izmed najbogatejših veleposestniških rodbin v Spodnji Savinjski in Šaleški dolini. Read more
Poleg ogromnega veleposestva Arja Vas (203 hektare), ki so mu pripadali tudi številni industrijski in obrtni obrati (3 kamnolomi, opekarna, 2 gostilni, kovaška in kolarska delavnica), je bila v lasti družine tudi gospoščina Eggenstein (Eckenstein) pri Velenju (71,93 hektara), gradič Helfenberg in graščina Grmovje (Hofrain) pri Veliki Pirešici, s pripadajočim zemljiščem v skupni površini 116 hektarov. Do leta 1918 se kot lastnika pojavljata Hans (Johann) Ježovnik in Marie Therese Karoline Michaela Edle von Manner zu Maetzelsdorff , ki sta v zakon prinesla naslednje: Hans Ježovnik gradič Helfenberg in veleposestvo Arja Vas (podedoval ju je po očetu   Jakobu Ježovniku), Marija Theresa Karolina Michaela Edle von Manner zu Maetzelsdorff pa gospoščino Eggenstein, ki jo je dobila od svoje matere Eleonore, rojene von Horsky. Tik pred prvo svetovno vojno sta kupila še posestvo v Grmovju in sicer od Leonije Arco/Sermage. Ker je med drugo svetovno vojno sodeloval tako z Nemci kot s partizani, je bila vsa ta gospoščina leta 1945 zaplenjena skupaj z ostalo imovino Hansa Ježovnika.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam