skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Domačije s starim imenom »po domače«

Domačije so bile skozi zgodovino vasi ostro deljene na domačije »Na vasi« in domačije »Na gmajni«. Delitev je potrebno razumeti tako, da so bili vaščani le višje na družbeni lestvici, kot pa gmajnarji. Read more
Opisujem le vaške domačije s starim domačim imenom »po domače«. Za lažje razumevanje uvodoma podajam lego domačije v vasi kot shemo vasi, s sedanjimi hišnimi številkami in domačim imenom. Najprej domačije »Na vasi«, v nadaljevanju pa še domačije »Na gmajni« Stare hišne številke domačij so tekle od številke Arja vas 1 pri Pajk pri Novem Celju, ob zahodnem robu ceste, nato po vzhodnem robu ceste  do hišne številke 70 stare cestarske hiše priti Drešinji vasi. V letih 2009 in 2010 sem vse domačije obiskal, jih fotografiral in s sedanjimi stanovalci poskušal navezati stik za podatke o hiši. Opisi domačij zato vsebujejo le meni dosegljiva dejstva. Podatkov namenoma nisem komentiral, niti jih nisem znanstveno obdelal. 

Ker so večinoma ustnega izročila še živečih Arnovčanov, navajam vir podatkov in dosegljivo gradivo, ki ga deloma tudi objavljam:
  • nastanek domačije
  • predniki in sodobniki na domačiji, sorodstvene vezi domačih
  • razvoj grajene strukture domačije in dejavnost na domačiji
  • slike domačije, slike prednikov
  • dejansko stanje domačije na današnji dan in vir podatkov

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam