skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Dobrovoljc, Stara cesta 44

Prejšnji naslovi: Vrhnika 142 (pred 1934); Stara cesta 46 (1934) Read more
Domače ime: Dobrovoljc
Lastniki: Andrej Dobrovoljc (1934); Janez Dobrovoljc

Leta 1914 je bilo na tem mestu prazno stavbišče. Parcelo je od Jelovška kupil Andrej Dobrovoljc, Čolnarjev iz Verda, ki je stanoval pri Oblakovi Tinci na Stari cesti 49. Leta 1924 je začel postopke za postavitev nove stanovanjske hiše s kleparsko in ključavničarsko delavnico. »Stavba je morala biti najmanj 2,5 metra oddaljena od notranjega robu cestnega jarka ter 60 cm od sosednje parcele, ki je bila v lasti Valentine Jelovškove. Na strehi proti njeni parceli je moral biti sneženi držaj. Okna so morala biti zamrežena, Jelovškova pa si je tudi pridržala pravico, da so smeli Dobrovoljc in njegovi nasledniki kakorkoli rabiti svet njene parcele samo z njenim dovoljenjem.« Andrej gradnje najbrž ni izpeljal v celoti, saj je že dve leti kasneje h kleparski delavnici prizidal še pritlično hišo.

Pri kleparju in ključavničarskemu mojstru Andreju Dobrovoljcu se je izučilo kleparske obrti veliko pomočnikov, ki so pozneje odprli svoje delavnice. Nasledil ga je sin Jože, ki pa je kmalu umrl. Obrt nadaljujejo njegovi nasledniki. Ob cesti se nahaja lokal z informacijskimi uslugami Jemec.

Photo gallery

Index

Information

Categories

history

Keywords

Dobrovoljc, HIŠNA IMENA, Stara cesta, Vrhnika

Published

17.08.2010 11:22

Modified

26.08.2010 10:05

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam