skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Die Ehre deß Hertzogthums Crain (1689)

Janez Vajkard Valvasor (1641–1693), kranjski plemič, polihistor, zgodovinar, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in založnik, je ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine. Njegov življenjski opus se uvršča med najpomembnejše stvaritve na Slovenskem.

Read more

Valvasorjevo največje in najpomembnejše delo je Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre deß Hertzogthums Crain). Enciklopedično delo, ki velja za prvi sistematični prikaz slovenske zgodovine, ozemlja in načina življenja, je bilo natisnjeno leta 1689 v Nürnbergu. Avtor je v njem zajel vse dotedanje védenje o naši deželi in njenih prebivalcih. Predstavil je naravne in kulturne znamenitosti dežele, njeno zgodovino ter pravno, upravno in cerkveno ureditev. Slikovito je opisal gradove, samostane, mesta, trge in vasi ter gospodarske dejavnosti, jezik, noše, šege in navade prebivalcev. Zelo pomembni so njegovi geografski in topografski opisi in naravoslovne raziskave ter zbrano etnografsko gradivo, v katerem je ohranjena podoba ljudske kulture in vsakdanjega življenja takratnega človeka.

Slava vojvodine Kranjske je še danes eno najpomembnejših znanstvenih del o Sloveniji in neprecenljiv vir za preučevanje življenja v 17. stoletju. V depojih ptujske knjižnice hranimo dobro ohranjen izvod prve izdaje Valvasorjevega slovitega dela. Nekoč je bil del dornavske grajske knjižnice.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Published

25.11.2019 08:42

Modified

12.11.2019 12:56

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam