skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Rokopisno gradivo ddr. Alojzija Kuharja

V pričujočem poglavju obravnavamo neknjižno Kuharjevo gradivo, v katerem gre za »ustvarjalnost, ki jo literarna zgodovina komaj registrira, saj ne gre za kanonizirano literaturo, v slovstveno folkloristiko pa ne sodi, ker ne živi s pomočjo variant«. (Stanonik 2011, 7) Tovrstna besedila nastajajo naključno oz. odvisno od raznih priložnosti; npr. praznikov, potovanj idr. Nastajajo v sorazmerno rednih presledkih. Gradivo uvrščamo v posebno žanrsko področje, in sicer v rokopisje.V našem primeru govorimo o voščilnicah, dopisnicah in razglednicah, ki jih je ddr. Alojzij Kuhar napisal in odposlal poznanim naslovnikom. Po obliki te vrste besedil uvrščamo v pisanje. Pri obravnavi običajno ne gre le za avtorjev zapis, ampak tudi za izbiro motiva na voščilnici oz. razglednici. Ta izbira nam lahko namreč kaj sporoči tudi o piscu. Razglednice nam s svojo sliko oz. fotografijo dajejo tudi druge informacije (npr. geografske, zgodovinske, etnološke, kulturološke itd.), ki pa za našo obravnavo niso pomembne, saj se držimo cilja, dodati kakšen drobec v mozaiku osebnosti ddr. Alojzija Kuharja.
Večina obravnavanih virov pripada KOK dr. Franca Sušnika  Ravne na Koroškem (v domoznanskem arhivu so hranjeni kot neobdelano gradivo), po eden je iz osebnega arhiva nečakinje Ane Ristič, hčerke Alojzijevega brata Ivana Kuharja, in njene hčerke Danice Hudrap, dva pa sta v lasti Mojce Petrič, pravnukinje Alojzijevega brata Lovra Kuharja.

Index

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Bojana Verdinek

Keywords

Kuhar, Alojz, Rodbina Kuhar, SLOVENSKI DUHOVNIKI, POLITIKI, BIOGRAFIJA, ZNAMENITE OSEBNOSTI, KORESPONDENCA, VOŠČILNICE, RAZGLEDNICE

Published

30.12.2019 11:12

Modified

24.12.2019 11:53

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam