Map  

Dajnkov čebelarski priročnik

Dajnko ima pomembno mesto v razvoju slovenske čebelarske terminologije. Je avtor prve knjige o čebelarstvu, ki ni prevod iz nemščine ali kakega drugega jezika. Napisana je v štajerski različici slovenskega jezika prve polovice 19. stoletja.

Read more

Njegov čebelarski priročnik z naslovom Čelarstvo, ali celó novi, kratki, popun navuk čelne reje je izšel leta 1831, v Gradcu.  Delo je razdeljeno na šest poglavij, ki obravnavajo biologijo čebel, čebelje panje in čebelarsko orodje, čebelarska opravila, razmnoževanje čebel, opravila pri čebelah preko leta in postopke z medom in voskom. 

Dajnkovo Čelarstvo je nastalo v času, ko še niso poznali premičnega satja. Čebelje pasme še niso bile določene in tudi znanje o boleznih čebel je bilo pomanjkljivo. Čebelarska literartura je bila pisana v nemščini in torej preprostemu človeku nerazumljiva. Dajnko, ki je bil sam čebelar in je dobro poznal razmere v čebelarstvu na območju med Muro in Dravo, pa je svoj priročnik napisal v slovenščini in ga tako približal rojakom. Z njim je želel spremeniti način čebelarjenja in povečati pridobitnost "čelne reje". Priročnik je pomemben tudi zaradi oblikovanja slovenskega čebelarskega izrazja.

Zaradi vzhodnoštajerskega jezika in posebne pisave so Dajnkovemu priročniku očitali nerazumljivost, zato je ostal v senci Goličnikovega prevoda dela Antona Janše Popolnoma podvučenje za vse čebelarje (1792).

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Dajnko, Peter, DOMOZNANSKE ZBIRKE, SLOVENSKA LITERARNA ZGODOVINA

Published

05.03.2009 18:10

Modified

09.10.2018 10:12

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam