skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Cerkev sv. Martina

Sežanska župnijska cerkev sv. Martina

Read more
"Pravilno orientirana cerkev stoji ob starem vaškem jedru Britof v S delu mesta. Zidana ograda je ohranjena na S strani. V tlorisu si sledijo prezbiterij z zakristijo na S strani, glavna ladja s stranskima ladjama in kampanile.
Prva cerkev na tem mestu naj bi bila sezidana 1509. Prvič je omenjena ok. 1665. 1649 je pri njej omenjen kaplan, 1782 pa kaplanija. Župnija je bila ustanovljena 1862.
Prvotna srednjeveška stavba je bila prezidana 1673. Cerkev je imela kapelo sv. Lucije in kapelo sv. Križa. Zvonik je bil sezidan 1794. Po ustanovitvi župnije so nameravali podreti staro in sezidati novo cerkev. Načrt zanjo je 1872 pirpravil H. Ritsehl iz Trsta. Zaradi pomanjkanja sredstev je bil projekt opuščen. Odločili so se za povišanje ladje in prizidavo stranskih ladij. 1878 so začeli z gradbenimi deli pod vodstvom inženirja Angiolinija iz Trsta, ki je najbrž tudi narisal načrt. Delovodji sta bila Žerjal iz Gabrovice pri Komnu in Anton Vrč iz Merč. Cerkev, preoblikovana v neoromanskem slogu, je bila blagoslovljena 1879 in posvečena 1883. 1880 so ladjo tlakovali s kamnitimi ploščami. 1889 so prenovili prezbiterij in posvetili veliki oltar." (Leksikon,  2007, str. 226)

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam