skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Celjski mestni park - narava v mestu in mesto v naravi

Mestni park se je v dobrem stoletju in pol svojega obstoja pogosto spreminjal, žal pa se je njegova prvotna površina skrčila na tretjino prvotne velikosti. Pobočje nad parkom je zarasel gozd, sprehajalne poti z razglednimi točkami in počivališči so izginile, ogrožajo ga nesanirani plazovi, od mesta ga loči prometna cesta, ob vznožju hriba pa se je razširila športna dvorana s spremljajočimi objekti. K sreči ga ohranja pri življenju vedno močnejša zavest meščanov, da so »zelena pljuča« mestnemu okolju potrebna in da je mu je potrebno v sklopu vedno bolj ogrožene naravne dediščine posvečati bistveno več pozornosti.

Read more
V želji, da bi prispevali h boljši komunikaciji med strokovnjaki, mestnimi oblastmi in ostalo javnostjo, sta Tatjana Kač, bibliotekarka Domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Celje, in Alenka Kolšek, strokovnjakinja za krajinsko arhitekturo na Zavodu za naravno in kulturno dediščino Celje, v letu 2000 pripravili razstavo z naslovom Celjski mestni park nekoč in danes. Večino razstavljenega gradiva sta pridobili iz zbirk Domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Celje in Zgodovinskega arhiva Celje, številne fotografije in ostale dokumente pa so prispevali tudi posamezniki. Največ fotografij je iz družinskega albuma ljubeznivo odstopila Nada Jelovšek, hčerka Martina Jelovška, razgledanega in izobraženega vrtnarja, ki je med obema vojnama zgledno skrbel za mestni park in nekatere druge zelene površine v Celju. Gradivo so posodili tudi Viktor Berk, Jože Kragl, Jaglenka Leban in Župnijski urad Celje. Dokumentacijo smo z dovoljenjem lastnikov preslikali in pripoved o parku tako ohranili za našo domoznansko zbirko.
Avtorici razstave si seveda nista zadali naloge, da bi obdelali zgodovino in problematiko parka v celoti. Veliko dragocenega in še neobjavljenega gradiva, predvsem grafičnih listov in načrtov, hranijo nekateri avstrijski arhivi, muzeji in knjižnice. Toda, že obstoječe in razstavljeno gradivo je nazorno ilustriralo življenjski in zgodovinski utrip tega naravnega in družabno zelo pomembnega primestnega organizma.

Vir: Alenka Kolšek, Tatjana Kač, Celjski mestni park - narava v mestu in mesto v naravi, Osrednja knjižnica Celje, Celje2000.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam