skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Prizorišča in festivali

Popularna kultura je neločljivo vezana na prostore, naj gre za fizične ali virtualne, saj tam nastaja, se postavlja na ogled, vzpostavlja se vez med ustvarjalcem in gledalcem ali poslušalcem, hkrati pa daje identiteto prostoru. V Celju so od začetka 2. polovice 20. stoletja delovala številna prizorišča, kjer so potekali plesi, koncerti, umetniške razstave in performansi, gledališki, literarni in drugi dogodki ter druženja, o katerih pričajo predvsem spomini tistih, ki so jih redno obiskovali, pa tudi fotografije, plakati, vstopnice in vse, kar ostane, ko enkrat zaprejo svoja vrata.

Read more

Priljubljena prizorišča družabnih dogodkov Celjanov od 50. let dalje so bila športna dvorana Kladivarja, drsališče, delavska menza v Gaberjih, Petriček, Narodni in Celjski dom, od leta 1965 pa tudi Mladinski klub Celje, v 80. letih preimenovan v Kljub, dvorana Golovec ter v 90. letih diskoteka Casablanca, Barfly, Teater Cafe, Krčma pri Zamorcu in številna druga prizorišča, ki so delovala le krajši čas. Zadnje obdobje to vlogo prevzemajo predvsem Krčma Tam ko učiri, Špital za prijatle ter Mladinski center Celje.

Celje je gostilo številne festivale, predvsem na glasbenem, pa tudi plesnem, gledališkem, filmskem in fotografskem področju. Čeprav razen Tedna domačega filma (1973-1989) in Poletja v Celju (1995 do danes) večina ni imela daljše kontinuitete, pa kljub temu pritegnejo množice ljudi, ki se jih udeležujejo v velikem številu.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Urška Repar

Keywords

GLASBA, MODA, UMETNOST

Published

24.10.2018 09:29

Modified

24.10.2018 10:12

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam