skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Uvod v čebelarsko pravdo

Rudnik Sitarjevec v Litiji ima bogato zgodovino, saj izkoriščanje rude na območju Sitarjevca sega v čas keltske civilizacije, kasneje so tu rudarili tudi Rimljani.

Read more

Prvo pisno dokazilo o rudarjenju v okolici Litije je nagrobni spomenik rudarskemu mojstru Cristofu Bruckherschmidu, z letnico 1537, s pokopališča v Šmartnem pri Litiji.

V 19. stoletju, v letu 1881, so za potrebe taljenja izkopane rude zgradili topilnico. Stala je na levem bregu reke Save, v njej pa so topili predvsem svinčevo in živosrebrovo rudo. V letu 1886 so v topilnici uspeli pridobiti večjo količino srebra, ki je v manjši količini prisoten v svinčevi rudi.

V glavno kovnico na Dunaju so poslali 3.699 kg srebra, iz katerega so izdelali spominske srebrnike, »litijske tolarje«. Na prvi strani srebrnika je bila upodobljena topilnica, vlak, cerkev sv. Nikolaja, hrib Sitarjevec in žičnica do topilnice. Na drugi strani kovanca je bil naziv rudnika s simboličnim napisom »prvi srebrni pogled.«

Photo gallery

Location

Show location

Information

Published by

Knjižnica Litija

Author of the digital collection

Aleksandra Mavretič

Published

26.11.2018 09:11

Modified

05.11.2018 08:14

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam