skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Čas med svetovnima vojnama

Po prvi svetovni vojni, ko je razpadla Avstro-Ogrska, so nastale v vinogradništvu velike spremembe. Večina slovenskih pokrajin je postala sestavni del države Jugoslavije, Primorska pa je pripadla Italiji.

Read more
Goriška in vipavska vina so izgubila dotedanje slovenske in avstrijske trge, na italijanskem trgu pa so jim nevarno konkurirala italijanska vina. Kljub temu so se Primorci trudili z obnovo vinogradov, vendar niso več dosegli stanja pred pojavom trtne uši. Od prve svetovne vojne do šestdesetih let 20. stoletja so se vinogradniške površine samo v zgornji Vipavski dolini zmanjšale za 30 odstotkov. V tem času so bili, na primer, opuščeni vinogradi v Pasjem repu, ki jim je pel hvalo Valvasor.

V sklopu raznarodovalne politike je italijanska država poskušala slovenskega kmeta tudi gospodarsko oslabiti. Italijanska zakonodaja je vinogradnike prisilila, da so se – v nasprotju s tradicijo – preusmerili v gojenje izbranih sort: na Goriškem so pridelovali bela vina na osnovi rebule in grganje, v okolici Kopra in Pirana je prevladoval refošk, na Krasu pa je ostal domači teran.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam