skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Čahukov mlin v Domanjševcih

V Domanjševcih je mlinska kolesa poganjala voda iz potoka Mala Krka, ki je v sušnih poletjih tudi presahnila.  Kljub temu pa je na Mali Krki potekala razgibana mlinarska dejavnost.

Read more

Delno lesen in delno zidan mlin, grajen v nizu z gospodarskim poslopjem, izhaja iz 19. stoletja. Leseni mehanizem je bil obnovljen in razširjen leta 1921, ko so nabavili tudi tri valje. Prvotno so mleli samo s kamnom, kar je ohranjeno še danes. Po podatkih iz let 1932 in 1939 je mlin mlel koruzo, ajdo, rž in kašo, obratoval pa je letno pet mesecev. Do leta 1948 je bil lastnik Janez Čahuk st., nakar je prevzel sin Štefan, po njegovi smrti leta 1957 pa je mlin podedoval Štefanov brat, Janez ml., ki se je izučil za mlinarja pri Lutharju na Hodošu. Mlin je obratoval do začetka 80-ih let, do danes pa se je ohranilo samo staro poslopje mlina. Mlin je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Klaudija Sedar

Keywords

mlin, MLINARSTVO, potok

Published

06.06.2019 18:59

Modified

06.06.2019 15:27

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam