Map  

Grad na Bregu - Wilingrain

Grad in gospostvo Wilingrain ali Wilingrein, po krajnsko Nabregu, prištevamo k Srednji Krajnski in štejejo od tu do Ljubljane šest milj, do Ribnice pa je pot čisto kratka. Zakaj mu je tisti, ki je grad zgradil, dal ime Wilingrain, ne morem uganiti. S krajnskim imenom pa so označevali ta kraj, še preden so grad zgradili, in sicer so tudi rekli Nabregu.

Grad je zgrajen v ravnini in kadar pada dež, je njegova okolica zelo blatna. Kar pa se tiče stavbe, je ta obdana z močnim krožnim zidovjem in kar najbolje opremljena s stolpi. Obdaja jo tudi jarek, in tako je kar najbolje pripravljen na napad Turkov, saj so se te zverine dostikrat potikale tod okoli in kar najhuje kazale svojo divjo volčjo naravo.

Read more

Ta grad je od temeljev navzgor na novo zgradil gospod Andrej von Lamberg in za njim so dolga leta bili njegovi lastniki gospodje Lambergi. Toda pred nekaj leti so ga dobili gospodje Werneck in od njih ga je leta 1686 kupil sedanji posestnik in prebivalec gospod Janez Krstnik baron von Witzenstein.

Photo gallery

Location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Domen Češarek

Contacts

Domen Češarek

Keywords

GRADOVI, GRAD, Ribnica na Dolenjskem

Published

20.03.2017 07:07

Modified

20.03.2017 10:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam