skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Bratje Kuhar - "Prežihovi pobi"

"Bili so trije bratje Kuharji - Voranc, Lojz in Gustl. Bili so zastopniki treh različnih strank, med seboj nasprotnih. A držali so skupaj, kot bratje ..." Read more
Tako je zapisal dr. Anton Trstenjak v svojih spominih na brate Kuhar (Dr. Alojz - izreden Slovenec, objavljeno v: Zbornik o dr. Alojzu Kuharju, 1993). Pa niso bili samo trije bratje, kot tretjerojeni je bil še Ivan - Anza ter še sestrica Ana, ki je že v rani mladosti umrla. Poleg najstarejšega brata Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca je bil Lojz, široko razgledan človek in vizionar, vpet v takratna pomembna zgodovinska dogajanja in duhovne premike. Alojz je končal pet fakultet, pridobil dva doktorata in bil v svojem času najbolj izobražen Korošec, žal v Jugoslaviji krivično prezrt in zamolčan. Najmlajši brat Avgust je bil strokovnjak za področje racionalizatorstva in varstva pri delu ter dolgoletni urednik Koroškeg fužinarja. Ivan Kuhar, za domače Anza, je bil razgledan in zaveden kmet. Ker so se ostali bratje zgodaj raztepli po svetu, je Ivan ostal edina pomoč materi in očetu. Ostal je doma, pomagal na bajti in istočasno osebno in politično zorel. Žal so ga, še ne štiridesetletnega, nemški policisti ustrelili v globači v bližini domačije.
Spomin na Kuharje še vedno živi v ljudeh pod Uršljo goro. Koroška osrednja knjižnica in Koroški pokrajinski muzej zavestno ohranjata pomen in delo bratov Kuhar za Koroško in širši kulturni prostor. Koroški pokrajinski muzej, kot skrbnik Prežihove bajte in materialne etnološke dediščine Kuharjev ter kot izdajatelj publikacij o bratih Kuhar. Koroška osrednja knjižnica pa v svojih rokopisnih fondih hrani delno zapuščino Prežihovega Voranca in nudi na ogled njegovo spominsko sobo. Hrani pa tudi manjši zapuščinski fond Avgusta Kuharja ter korespondenco Alojza Kuharja.  

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam