skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Boris Janez Bregant - Priseljevanje na Jesenice

Vsebino predstavlja zgodba Priseljevanje na Jesenice, ki jo je napisal Boris Janez Bregant in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali.

Read more

To je zapis dolgoletnega direktorja Železarne Jesenice, ki izhaja iz stare jeseniške družine in v zgodbi opisuje zgodovino priseljevanja na Jesenice od začetkov železarstva v 14. stoletju ter razvoj železarskih obratov in mesta v naslednjih stoletjih. V nadaljevanju opiše tudi intenzivno priseljevanje na Jesenice v 20. stoletju katerega posledica je pisana struktura prebivalcev Jesenic. Avtor je posebno pozornost posvetil priseljencem, ki so se iz ekonomskih razlogov zaposlili v železarni in postali Jeseničani. Posebej je izpostavil strokovnjake, ki so pomembno prispevali k razvoju Železarne Jesenice. Dokument vsebuje tudi fotografije, ki prikazujejo Železarno Kranjske industrijske družbe leta 1890, Plavžarje na Stari Savi konec 19. stoletja, razglednico Jesenice – Fužine iz leta 1918, Železarno leta 1937, razglednico železarne iz leta 1965, razglednico Jesenic iz leta 1978, Jeklarno 2 na Belškem polju in panoramo Jesenic okoli leta 2000. Fotografije hrani Gornjesavski muzej Jesenice.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Boris Janez Bregant

Keywords

Jesenice, LOKALNE SKUPNOSTI, KULTURNA DEDIŠČINA, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA, priseljevanje

Published

27.12.2018 20:02

Modified

07.12.2018 18:00

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam