skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Boris Janez Bregant - Konec pošiljanja avtobusov po nove delavce iz Bosne

Vsebino predtavlja zgodba z naslovom Konec pošiljanja avtobusov po nove delavce iz Bosne, ki jo je napisal Boris Janez Bregant in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali.

Read more

To je pričevanje dolgoletnega direktorja Železarne Jesenice  Borisa Janeza Breganta, ki se spominja ukrepov za omejevanje priseljevanja na Jesenice v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Avtor opiše situacijo v Železarni Jesenice na začetku osemdesetih let, ko se je na Jesenice vsako leto priselilo okoli 700 novih delavcev. Zaposlili so se kot nekvalificirani delavci v železarni in se naselili na Jesenicah. Takrat je prišlo do odločitve za modernizacijo tehnološkega procesa in izgradnjo nove elektro-jeklarne, ki so jo zagnali leta 1987. Z modernizacijo proizvodnje se je zmanjšala tudi potreba po novih kadrih, zato je moralo vodstvo Železarne Jesenice omejiti pritok delovne sile in s tem povezano priseljevanje na Jesenice. Dokument vsebuje tudi fotografiji avtobusne postaje pred železarno 30. junija 1961 in delavcev pred vratarnico Železarne Jesenice leta 1964. Fotografiji hrani Gornjesavski muzej Jesenice.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Boris Janez Bregant

Keywords

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

Published

27.12.2018 20:02

Modified

07.12.2018 18:30

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam