skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Blaž Mavrel, koroški bukóvnik sredi gozdnih samot

»V vrsti koroških bukovnikov, teh nešolanih ljubimcev muz, na ljudske strune ubranih, ljubiteljev čudeža črk, pisanja in prepisovanja, je Blaž Mavrel eden teh, ki so najviše merili do hrama književnosti.« (dr. Franc Sušnik) Read more
Konec leta 2014 je v založništvu Občine Prevalje in v okviru čezmejnega kulturnega projekta REG-KULT iz Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007–2013, ki ga je sofinancirala EU, izšel zbornik Blaž Mavrel, koroški bukóvnik sredi gozdnih samot. Zbornik ima več kot 300 strani, uredila ga je Margareta Jukič, sodelovale pa so tudi bibliotekarke iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ki hrani Mavrelovo  literarno  zapuščino. 
V zborniku so ponatisnjeni: pesmi in prozna besedila Koroškega Krjavlja, kot se je Blaž Mavrel sam poimenoval, objavljena v njegovih zbirkah (Camarske pesmi, 1935; Koroški ženitovanjski običaji in nove camarske pesmi, 1938; Šopek s koroških bregov, 1971 in Gozd šumi v meni, 1977), in izbor njegovih tekstov iz raznih časopisov ter revij. Osebnost Blaža Mavrela osvetljujejo opisi ocenjevalcev njegovega literarnega dela in pričevanja njegovih sovaščanov ter sorodnikov. Ponatisnjeno je tudi skoraj celotno ohranjeno fotografsko gradivo, iz rokopisne zapuščine pa je širši javnosti zdaj dostopen tudi izbor Mavrelovih pisem in izvirnih zapisov pesmi ter drugega literarnega ustvarjanja. Mavrelovo podobo zaokrožuje njegova bibliografija, bibliografinja Marija Suhodolčan Dolenc je v 208 bibliografskih enot iz obdobja 1922–2014 zajela Mavrelove samostojne tiske, pesmi, prozo, prevode, prispevke o njem in upodobitve, priznanja in uglasbitve njegovih del ter izdelala imensko kazalo.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Bukovniki, BUKOVNIŠTVO, Koroška, SLOVENSKO LJUDSKO SLOVSTVO

Published

11.03.2015 00:00

Modified

11.03.2015 14:24

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam