skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

"Spomni se, draga, na rdeče ciklame, ki sem te z njimi posul, tam v soparni senci, kraj smrekovega gozdiča, pod avgustovskim solncem, ki je v dolgih poljubih pilo, sesalo vase razpaljeno zemljo."

Ivan Cankar, Podobe iz sanj-»To so pa rože!« str. 79

Read more

POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI

Pri Schwentnerju je leta 1908 izšla farsa Pohujšanje v dolini šentflorjanski. To je dramsko delo v 3 dejanjih. V tem delu je Cankar ustvaril skrajno posmehljivo kritiko svetohlinskega okolja doline šentflorjanske. Uporabil je motive iz zgodb; Razbojnik Peter , V mesečini, Mrovec in njegova slava. V tej farsi opisuje razmerje med umetnikom in družbo, ki ga ne razume in prezira, ta pa je do nje vzvišen in posmehljiv. Temeljni motiv drame „ izsiljevanje z najdenčkom“ je pisatelj najbrž povzel po Gogoljevem Revizorju. Jacintin ples pa predstavlja simbol avtonomne umetnostne ustvarjalnosti. Premierno je bila drama uprizorjena leta 1907. Cankarjev rokopis farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski si lahko ogledate tukaj.

 

ZA KRIŽEM

Založnik Schwentner je leta 1909 izdal zbirko Za križem; Za križem, Jure, Ministrant Jokec, Pavličkova krona, Gospodična, Budalo Martinec, Zdenko Petersilka, Brez doma, O domovina, ti si kakor zdravje! Pozdravljeni!, Povest o dolgem nosu, Jakobovo hudodelstvo, Kovač Damjan, Epilog in posvečenje. Naslovno risbo je narisal Hinko Smrekar. Uporaba križa kot krščanskega simbola trpljenja in upanja ima s svojo simbolično protestnostjo proti družbeni krivičnosti socialno pragmatični pomen (prav tako cela zbirka).

 

KURENT

Pri Schwentnerju je leta 1909 izšla povest Kurent. To je simbolistično- poetična pripoved , za katero je značilna ritmizirana proza, v kateri se prepletajo vse že znane prvine; od motiva hrepenenja do posmeha šentflorjanski, od spominov na grenko mladost do zrelih let. Lik Kurenta je posnel po ljudskem izročilu. Je Cankarjeva najbolj simbolistična daljša povest. V zbirki se čuti vpliv ruskih psiholoških realistov (Dostojevski). Pripoved ima močan avtobiografski značaj. V njem najdemo eno najlepših hvalnic slovenski zemlji in govorici v naši literaturi.“O domovina,..“

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

Keywords

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice

Published

04.12.2017 10:51

Modified

30.11.2017 10:37

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam