Map  

Avgust Friderik Seebacher (1887-1940)

Avgust Friderik Seebacher izhaja iz celjske nemške družine. Po končani gimnaziji v Celju je študiral slikarstvo na Dunaju, kasneje pa izpopolnjeval svoje znanje še v Münchnu in Gradcu. Po vrnitvi v Celje je slikal krajinske in žanrske motive, predvsem olja in pastele, največ pa se je ukvarjal z grafiko, po kateri je tudi najbolj znan.

Read more
Vrhunec njegovega dela predstavlja grafični ciklus v dveh delih, ki nosi naslov Celeja antiqua et nova. Prvi del, ki je izšel leta 1926, vsebuje 12 originalnih radirank z motivi iz rekonstruiranega rimskega mesta Claudia Celeia in iz zgodnjekrščanske dobe, dodana pa so tudi vsebinska pojasnila. Delo je že ob izidu vzbudilo veliko pozornost, saj je bila naklada omejena le na 100 izvodov. V drugem delu je leta 1930 prav tako z 12 radirankami upodobil zgodovino slavnega rodu Celjskih, predvsem njihov dramatični vzpon in propad. Zgodovinska pojasnila je dodal prof. Janko Orožen. Seebacherjev slikarski opus so si Celjani lahko večkrat ogledali na razstavah, najodmevnejši razstavi sta bili v letih 1939 in 1940.
Likovna kritika slikarju sicer ne pripisuje posebne umetniške vrednosti, kljub temu pa njegov opus predstavlja pomemben dokument za razumevanje določenega zgodovinskega trenutka na celjskem prostoru.
 
Vir: Tatjana Badovinac, Janko Germadnik, Branko Goropevšek; Celjani so jih poznali; Pokrajinski muzej Celje, Celje2010. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

society
politics

Author of the digital collection

Branko Goropevšek

Keywords

SLIKARJI, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Published

25.03.2011 11:51

Modified

21.02.2018 07:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam