skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Alojz Kraigher, slovenski pisatelj in zdravnik, je bil rojen v Postojni, 22. aprila 1877, umrl pa v Ljubljani, 25. februarja 1959.

Kot pisatelj in dramatik je predstavnik psihološkega naturalizma z močno erotično motiviko. Analiziral je razmere pred prvo svetovno vojno in po njej. Bil je prijatelj Ivana Cankarja, ki je dobrega pol leta preživel pri njem pri Sv. Trojici v Slov. goricah, ko je Kraigher tam služboval kot zdravnik. Največji literarni uspeh je dosegel z dramo Školjka, ki jo je pohvalil tudi Cankar. Kraigher je nekajkrat poskušal prikazati pravo človeško podobo svojega prijatelja in pisateljskega tovariša. Njegovo umetniško in človeško usodo je upodobil v drami Umetnikova trilogija, o njem pa je napisal tudi obsežno monografijo.

Bil je aktiven liberalec. Med okupacijo je bil v OF, leta 1944 so ga Nemci internirali v Dachau, kjer je bil najstarejši jetnik, deloval pa je tudi kot zdravnik. Leta 1945 je bil imenovan za častnega profesorja Medicinske Fakultete v Ljubljani, in sicer za zasluge pri njeni ustanovitvi leta 1919. Od 1945 do 1949 je vodil Centralno medicinsko knjižnico.

Univerzitetna knjižnica Maribor hrani v svojih fondih raznoliko gradivo o Alojzu Kraigherju, vse od monografskih publikacij, objav in člankov do slikovnega gradiva v Zbirki drobnih tiskov.

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Gabrijela Kolbič

Keywords

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST, SLOVENSKI PISATELJI, SLOVENSKI ZDRAVNIKI, Kraigher, Alojz

Published

08.07.2020 07:13

Modified

26.06.2020 09:41

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam